Ha gond adódik az árammal, az a legtöbbször ijesztő. Bár sok olyan eset is előfordulhat, amikor a felmerülő probléma szakember nélkül is orvosolható, az áram azon területek egyike, amit a legtöbbször (nagyon helyesen) jobb szeretnek az emberek inkább szakértő kezekre bízni. Persze ez minden más olyan szakmára is igaz, ahol nagy a tét vagy a kockázat, ha rossz, vagy nem elég körültekintő a munkavégzés. 

Egy szakember megbízásakor értelemszerűen a legfontosabb választási szempontok között van az ár. Mindenki pénzből él, így nincs is abban semmi furcsa, hogy költséghatékony megoldást keresünk a fennálló villanyszerelési problémánk megoldására. 

De vajon mitől válik a villanyszerelési szolgáltatás költséghatékonnyá?

 

A rossz szerelő sosem lesz olcsó… 

Megrendelőink visszajelzése és a helyszíneken látottak alapján sajnos az a tapasztalatunk, hogy mind hozzáállásban, mind szakmailag vannak lassan általánossá váló problémák a szakemberekkel. Ez pedig nem csak bosszantó, de veszélyes is lehet.

Az ár egy érzékeny téma, mindenkinek fontos, hogy mennyi az annyi, de érdemes átgondolni, hogy az átlaghoz képest feltűnően olcsó munka később mibe kerülhet… és nem csak anyagilag, de máshogy is. Az alacsony árért ugyanis az esetek túlnyomó többségében kompromisszumot kell kötni, ami lehet pusztán annyi, hogy a megbízott szakember kiszámíthatatlan, vagy éppen kellemetlen stílusú, rossz megjelenésű, de az is előfordulhat, hogy a munkát kétszer kell majd kifizetni vagy olyan károk keletkeznek, amik további költségeket vetnek fel. A károkozás akár a legszélsőségesebb eseteket is magában foglalhatja, gondolok itt egy alultervezett (így túlterhelté vált) hálózaton bekövetkezett lokális vagy teljes lakástűzre. Ezek a károk nem feltétlenül a munka átadása után következnek be, jellemzően bizonyos tényezők együttállása kell hozzá, ezért a veszélyforrás akár évekig is “lapulhat” észrevétlenül. Így válhat a legolcsóbb szolgáltatás egyik pillanatról a másikra a legdrágábbá.

 

Hogyan lehet elkerülni a kellemetlenségeket?

Ha villanyszerelés mint (alap) szakma, nagyon széles területet ölel át. Lakás szinten maradva is akár egy aljzat vagy lámpa cserétől a komplett lakásfelújításig terjed, ideértve a legkomplexebb okos otthon rendszereket is. Nem mindegy tehát, hogy a választott szakember képes-e megbirkózni az adott feladattal.

Nagyon fontos tehát, hogy villanyszerelő választásakor az elsőszámú kritérium a szakmai hozzáértés legyen, és csak ezt követően mérlegeljük az árat. A szakmai kompetenciát laikusként persze nagyon nehéz felmérni, még ha a saját szemével lát is valaki egy igényesnek tűnő kivitelezést sem lehet benne teljesen biztos, hogy az szakmailag helytálló-e és a későbbiekben sem jelentkeznek majd a hibás munkavégzésből adódó problémák. A legtöbben jórészt a referenciákra, ajánlásokra, mások tapasztalatára tudnak hagyatkozni. Az ajánlás objektív képet adhat egy adott szakember munkájáról, ha valós tapasztalatra épül, és a konkrétumok megnyugtatóak lehetnek számunkra. Ugyanakkor mindig legyünk körültekintőek!

Mindenképpen érdeklődjünk a részletekről és vizsgáljuk meg, hogy az adott szakember valóban gyakorlott-e azon a területen, amiben nekünk van szükségünk segítségre. Nem mindegy ugyanis, hogy mi az elégedettség alapja. Lehet, hogy a mester Manci néninél megigazított egy aljzatot és kellemesen elbeszélgetett vele, ezért Manci néni elégedett. Ettől azonban még nem garantált, hogy a szaki komolyabb munkát is le tud tenni az asztalra! Ha azonban egy adott szakember a mi problémánknak megfelelő szintű referenciát tud prezentálni és az akkori megrendelő is elégedett, az szolgáltatási ártól függetlenül már jó alap lehet egy biztonságos együttműködésre.

 

Mi a hagyományos szakmai értékrendben hiszünk!

Időnként árajánlat adást követően megkapjuk, hogy nem mi vagyunk a legolcsóbbak a piacon. Nos, nekünk ez nem is célunk! Nem szeretnénk gyorsan olcsó munkát végezni, nem az ilyen hozzáállású szakemberek egyre népesebb táborát szeretnénk erősíteni.

Sokkal inkább szeretnénk az élen járni azon szerelők (szűk) csapatában, akiknek az alapelveik, a lelkiismeretes és megbízható munkájuk alapján szavaznak bizalmat. A szakmailag kimagasló munkavégzést alapkövetelményként támasztjuk önmagunk felé, mert ez kifizetődő mindenkinek. Talán ennek köszönhetjük leginkább, hogy sokan választanak minket és sok a pozitív, elégedett visszajelzés, melyre igyekszünk újra és újra rászolgálni!

 

Amire leginkább büszkék vagyunk:

  • Elérhetőek vagyunk és mindenkit visszahívunk, ha nem tudjuk felvenni azonnal a telefont;
  • Pontosan érkezünk a helyszínre;
  • Az ajánlatban szereplő összeg nem lesz több a munka végeztével;
  • Körültekintően és előrelátóan végezzük a munkánkat;
  • Informáljuk Ügyfeleinket minden szükséges döntéssel/kérdéssel kapcsolatban;
  • A határidőket betartjuk;
  • Munkákat kellő szakmaisággal, a szabályok, szabványok betartásával végezzük;
  • Munkánkra minimum a törvény által előírt garanciát vállalunk!

 

A döntés persze mindenkinek a sajátja…

Nem állíthatjuk, hogy mindenki kontár, aki olcsón dolgozik és azt sem, hogy mindenki szakértő, aki magasabban árazza szolgáltatásait. De mielőtt bárki is megbíz egy villanyszerelőt, vagy akár bármilyen más szakembert, fontos, hogy tegye fel magának a kérdést:

„Valóban attól lesz költséghatékony egy munkavégzés, hogy alacsony a szolgáltatási ár? Olyan szakit keresek, aki olcsó, de cserébe kompromisszumokat kell kötnöm a munkáját vagy a stílusát illetően, vagy picivel több pénzért, megbízható, leinformálható, profi csapatra bízom a lakásomat, irodámat, és legfőképp a biztonságomat?”