Költözéskor, felújításkor, vagy problémák felmerülésekor gyakran kerül szóba az elektromos hálózat felújítása, kiváltképp, ha régi épületről, panellakásról van szó.  

A kérdéskör sokszor áll a fontossági sorrend elején, hiszen korábban, a rézvezetékek bevezetése előtt pamutszigetelésű vezetékeket, majd a szocializmus idején alumínium vezetékeket alkalmaztak az építőiparban.

Magyarországon sajnos ezen házak, lakások java része nem esett át az építésük óta semmilyen villamos felújításon. Ha hozzá is nyúlt szakember, ő is nagy eséllyel csak hibajavítás keretén belüli tákolást, “foltozást” végzett. Nem beszélve a lelkes “hozzáértők” keze nyomáról. 

Az alumínium sajátosságaiból következően minden ilyen hálózat egy “időzített bomba”! Nem lehet tudni, mikor és hol jelentkezik valamilyen probléma. Nem ritkák a kisebb, lokális elektromos tüzek kialakulása sem! A panellakások ebben a szegmensben is kiemelten problémásak lehetnek, hiszen az építési sajátosságok okán korlátozottak a javítás, felújítás lehetőségei. 

Ha csövezett is az adott lakás, akkor sincsen garancia az áthúzás sikerességére! Legtöbbször azonban simán bevakolták ezeket a vezetékeket, tehát cseréjük csak véséssel járó új csőrendszer kialakításával, vagy külső kábelcsatorna rendszerekben történő elvezetésekkel lehetséges, valamint (bizonyos kábelek használata esetén) direkt a falba történő bevakolással. Új hálózat kialakítása lehetőséget biztosít a korábbiaktól eltérő elektromos kiállások létesítésére, új készülékek (pl: klíma, elszívó, tűzhely, elektromos fűtőpanelek, további fényforrások, konnektorok stb.) telepítésére, kialakítására. Természetesen a lehetőségeinket nagyban befolyásolja a fő betáplálás mértéke, de ez egy másik kérdéskör.

 

Panel lakásokról még néhány szót…

 A panellakások villamos felújítására több megoldás is kínálkozik. Előszőr is tudni kell, csövezett-e a lakás (és ha igen, használhatóak-e a csövek), vagy un. árkos kialakításúak?! 

Az előbbinél -ha a csövek engedik- át lehet húzni a vezetékeket. Sajnos ez lutri, csak a megbontásakor derül ki sikerül-e, részben vagy egészben! Ha igen, jelentősen csökken a költség, a kosz, a munkára fordított idő, de a tapasztalatok sajnos azt mutatják, hogy ez elenyésző százalékban van így.

Az árkos rendszernél csak a falak vésésével cserélhetőek a kábeleket. Ez teljes festést von maga után!

Esztétikailag mindkét megoldás megfelelő, de javarészt csak azokra a helyekre (kapcsolók, dugaljak) húzható vezeték, ahol eredetileg is kialakították azokat!

Kevésbé esztétikus megoldás kábelcsatornával kiépíteni az új hálózatot, de az előbb leírtak miatt sokszor csak ez jelenthet megoldást. Ami mindenképpen pozitívumként szól mellette:

  • szinte bárhova lehet elektromos kiállást létesíteni, 
  • a munkaterületen nem kell porral, kosszal járó bontási munkálatokat végezni,
  • nem-, vagy nem minden esetben igényel utómunkákat (pl: festés), 
  • gyors, relatíve olcsó.

Hátrányai:

  • kevésbé esztétikus,
  • műanyagokhoz képest drága.

 

Ha a kábelcsatorna jelenti az egyedüli megoldást

Mint mindenből, kábelcsatornából is létezik olcsó, gagyi kivitelűek, megkérdőjelezhető esztétikum mellett. Mi ilyenekkel nem dolgozunk, mert a használhatóságuk is korlátozott. 

Léteznek elfogadható áron esztétikusabb, minőségben is korrekt kábelcsatornák. Ezek felhasználási lehetőségei szélesebbek, több különböző méretben és kivitelben készülnek, valamint remekül kombinálhatók a felhasználás és az igények függvényében.

Emellett léteznek un. kábelcsatorna rendszerek is, melyek pl. padlószegély helyett felszerelve nem csak a kábelek elvezetéséről gondoskodnak, hanem a szerelvény dobozokat is magukban foglalják. Szebb, esztétikusabb megoldás a normál csatornához képest, többféle színben, esetenként különböző fa erezetes mintával kerülnek forgalomba. Természetesen az esztétikumért áldozni is kell! Ezen rendszerek ára sokkal borsosabb!

Az elektromos hálózat felújítás előtt tehát sok szempontot érdemes mérlegelni. Az is fontos szempont, tervez-e lakásfelújítást a kedves ügyfél, illetve mennyi anyagi kerettel és ezen belül milyen igényszinttel rendelkezik!

Árat is természetesen az itt leírtak ismeretében lehet mondani, kalkulálni! 

Amennyiben Ön is elektromos hálózat felújításon gondolkodik, forduljon hozzánk bizalommal! Mi segítünk megtalálni a legoptimálisabb és egyben legköltséghatékonyabb megoldást!

Keressen minket elérhetőségeinken!