Nagy ijedséget és sok bosszúságot is okozhat, ha hirtelen, minden előjel nélkül elmegy az áram. Pedig nem feltétlenül kell óriási problémára gondolnunk, akár villanyszerelő nélkül is megoldhatjuk a kisebb problémát. 

A hirtelen áramszünet hátterében az esetek túlnyomó többségében a FI relé lekapcsolódása áll. Ha pedig erről van szó, néhány alapszabályt követve könnyedén visszakapcsolhatjuk az áramot és folytathatjuk tovább megszokott tevékenységeinket.

Nézzük most meg, mi is történik akkor, mikor lekapcsolódik a FI relé vagy a biztosíték és mire kell odafigyelnünk, mikor visszakapcsoljuk, illetve, hogy melyek azok az esetek, amikor érdemes biztonságunk érdekében villanyszerelőhöz fordulni.

 

Mi a FI relé?

A FI relé tulajdonképpen egy elektromos kapcsolókészülék, amely képes lekapcsolni a mögötte lévő hálózatot, amennyiben szivárgó áramot észlel, ezért más néven áram-védőkapcsolónak is nevezik. Kifejezetten az emberi élet megóvására találták ki, ehhez igazítva a 30mA-es leoldási határértékét is. 

Működési elve egyszerű. Az áram az elmenő fázisvezetéken indul meg, majd a fogyasztón keresztül folyik vissza a nulla vezetéken át a FI relén keresztül. Optimális esetben amennyi áram a fázisvezetőn kiindul, pontosan ugyanannyinak kell visszatérnie a nulla vezetőn. Ha más módon vezetődik el az áram (hibaáram), pl: emberi testen vagy földelésen keresztül (gépek esetében), megborul az egyensúly és a relé leold.

 

Mitől kapcsolódik le a FI relé?

A FI relé blokkolásának oka általában a háztartási gépeinkben keresendő. Leggyakrabban a vízmelegítők, bojlerek, de akár hűtőszekrények, mikrók vagy egyéb más készülékek is okozhatnak hibaáramokat, melyre a relé leold. Ezek a hibaáramok össze is adódhatnak több készüléken is, így lépve túl a 30mA-es leoldási határértéket. 

Számos esetben előfordulhat, hogy a FI relé nem is engedi visszakapcsolni magát. Ez azért is kellemetlen, mert javarészt az egész lakás áramellátása ezen az eszközön folyik keresztül.

Mi a teendő, ha ilyen hibát észlelünk?

  • érdemes lekapcsolni minden kismegszakítót, csak az óradobozban lévő un. főbiztosítékok maradjanak fent. 
  • Próbáljuk meg visszakapcsolni a FI relét.

 

Ha továbbra sem sikerül felkapcsolni a FI relét, akkor minden bizonnyal hibás az eszköz, hívjon szakembert!

Ha sikerül visszakapcsolni a lecsapódott relét, utána egyesével kapcsolgassuk vissza a kismegszakítókat. Ha mindegyiket sikerült visszakapcsolni, további teendő nincsen. 

Ha sorban haladva az egyik felkapcsolásánál ismét leveri a relét, akkor azt a kapcsolót kihagyva kell felkapcsolni az összes többi kismegszakítót. Ha ez megvan, meg kell nézni, mely berendezések nem működnek a lakásban.

A “hibás” áramkörből ki kell húzni minden készüléket és ezután érdemes visszakapcsolni a kismegszakítót. Ha így fent marad a FI relé, akkor a kihúzott készülékek egyike okozza a problémát. Ha nem oldódik meg a hiba, lekapcsolva kell hagyni azon áramkör kismegszakítóját és villanyszerelőt kell hívni a probléma orvoslására!

 

Mi a teendő, ha a biztosítékot veri le valami?

Ha a biztosíték jelez hibát, az szinte minden esetben zárlatra utal. Ezt okozhatja készülék is, de lehet hálózati hiba, vagy beázás. Minden esetben érdemes megvizsgálni, milyen áramkör(ök) van(nak) az adott biztosítékra kötve. Jó hír az, hogy könnyebben beazonosítható a hiba, mint a FI relé esetében, mivel a FI relénél nem mindig, vagy nem azonnal jelentkezik újra a hiba. Zárlat esetén (ha nem valamelyik készülék okozta a hibát), mindenképpen hívjon szakembert!