villanyszereles

A szolgáltató ipar egyik alap tézise, hogy a megrendelő fizet, tehát amit kér, azt így vagy úgy, de teljesíteni kell. Ügyfélközpontú vállalkozásként pedig ezzel alapvetően egyet is értünk és nagy figyelmet fordítunk arra, hogy megbízóink 100%-ig elégedettek legyenek… De! Vannak olyan helyzetek, amikor adott kérések tapasztalataink, meglátásunk vagy az alapvető szakmai normák szerint nem szolgálják a megrendelő érdekeit. Ezekben az esetekben pedig nemet kell mondunk a megbízásra.

Melyek lehetnek ezek az esetek? 

Például:

  • Ha az igény életet vagy testi épséget veszélyeztető kialakítás;
  • Ha az igény szabályokat, szabványokat mellőző kialakítás;
  • Ha az igény nem gazdaságos megoldás.

Nézzük kicsit bővebben:

 

Veszélyes kialakítások 

Úgy gondolom, nem igényel különösebb magyarázatot, hogy miért mondunk nemet a veszélyes kialakítások megvalósítására. Itt felmerülhet az a kérdés is, hogy ki kér egyáltalán veszélyes kivitelezést?!

Noha találkozunk ilyen jellegű kérésekkel, azt is meg kell itt említeni, hogy az ilyen elképzelések többségének hátterében nem tudatosság áll, inkább az, hogy a megrendelők nem gondolják végig a kéréseiket észszerűen vagy nincsenek tisztában a szakmai alapokkal, a biztonságos villanyszerelési megvalósítások feltételrendszerével. Ez persze egyetlen laikus számára sem róható fel, ugyanakkor nagyon fontos tisztában lenni vele, hogy egy-egy elektromossággal összefüggő kivitelezésnél sok mindent figyelembe kell venni, kezdve természetesen magával az igénnyel, majd annak környezetét, az elhelyezkedést, víz és mechanikai hatásoknak való kitettségét, a használhatóságot és a praktikumot is meg kell vizsgálni. A veszély aspektusból szemlélve nem kell feltétlenül nagy kivitelezésekre gondolni. Veszélyes lehet csupán egy nem megfelelő helyen elhelyezett aljzat is. (pl: csap alatt, vagy zuhany közelében, esetleg kültéren).

Sokszor fordul elő, hogy az átgondolatlan elképzelések hátterében a költséghatékonysági szempont áll.  

(Hogy miért rossz megközelítés villanyszerelésnél, ha az első számú döntési szempont az alacsony ár, arról ebben a cikkünkben már beszéltünk bővebben.)

És sajnos gyakori az az eset is, hogy a helyszíneken szembesülünk más „szakemberek” által kivitelezett, vagy házilag barkácsolt hajmeresztő megoldásokkal.

A legemlékezetesebb ilyen eset egy olyan ügyfélnél volt, ahol egy melléképület árambekötését végeztük. A felmérés során kiderült, hogy a ház mögötti füves területen egy gyerek medencét használtak, melynek az elektromos betáplálása egy összetákolt, minden védelmi funkciót mellőző vezetékköteg volt. Szerencsére időben észrevettük és nem történt baj, így inkább bele se gondoljunk, hogy egy esetleges meghibásodás alkalmával mi lett volna a gyerekekkel… Nem volt kérdés, hogy bár nem ezért hívtak minket, ezt a veszélyforrást sem hagyjuk megoldatlanul! 

Ennek a kialakításnak is a spórolás volt a fő mozgatórugója, hiszen egy nem szakember által olcsón összetákolt hálózati szakaszról volt szó. Ha tudták volna a megbízóink, hogy milyen veszélynek vannak kitéve, mert például egy szakember figyelmeztette volna őket, biztos vagyok benne, hogy a kialakításkor egészen másképpen döntenek.

 

A szabályok megkerülése

Induljunk ki abból, hogy a szabályrendszert és a szabványi előírásokat nem véletlenül találták ki! Az áram nagyon veszélyes is lehet, így nyilván a szakemberek egy sor vizsgálat és számolás után jutottak a leírt következtetésekre, előírások megalkotására, a személyi biztonság és anyagi javaink védelmének érdekében. És bár elsőre vonzónak tűnhet némi spórolás például a nem szabványos minőségű vagy mennyiségű alapanyagokon, ennek helytelen mivoltját mi sem tükrözi jobban, mint hogy más szakemberek által szabálytalanul kivitelezett szerelések következményei okán keresnek fel minket a legtöbben.

Ide tartoznak például a vezeték méretezések, mind számukban, mind keresztmetszetben. Az ilyen alultervezett hálózatokban keletkezett égések sajnos igen gyakoriak.

Egy emlékezetes eset Szigethalmon történt, ahova kihívtak minket, miután elment az áram a lakás javarészében. Kiderült, hogy a 2007-ben épített lakásban nem megfelelő számban (így keresztmetszetben sem) építették be a nulla vezetékeket, ezért egy hideg téli napon, mikor beindították a klímát, hogy rásegítsen a fűtésre, elégett a falban a vezeték. A hiba kijavítását nehezítette, hogy a relatíve frissen festett és szépen kialakított otthon falait nem vakolták, hanem modern (olcsóbb) módon gipszkartonnal borították. Következésképpen nem voltak lathatóak a kötő- és elágazó dobozok sem. Szegény Ügyfél már beletörődött, hogy újra kezdhetik a felújítást, de természetesen némi trükkel és rutinnal megoldottuk, így végül még festőt sem kellett hívniuk utánunk. Az egészben az volt a legelszomorítóbb, hogy az eset elkerüléséhez csak pár méter vezetékkel kellett volna több, hogy a szabványi előírásoknak megfeleljen a hálózat, ami egy építkezés (de még egy villanyszerelés esetén is) elhanyagolhatóan alacsony összeg! 

 

Gazdaságossági szempontok

Talán ez az indoklás szorul a legtöbb magyarázatra, hiszen biztosan sokak számára merül fel a kérdés, hogy miért is foglalkozunk mi azzal, hogy ügyfeleinknek mi a gazdaságos? Miért nem vállalunk el olyan munkát, ahol ezt problémának látjuk? Máris elmagyarázom.

Gyakran kapunk olyan felkérést, hogy egy adott világítótestet, vagy már előre beszerzett szerelvényeket kellene beszerelni. Az ügyfelek gyakran már a villanyszerelővel való egyeztetés előtt bevásárolnak ezekből, olyan termékeket vesznek, melyekről azt gondoljak, megfelel az igényeiknek, tetszetősek vagy multifunkciósak. De a kereskedelmi forgalomban ma már minden kapható, így sajnos vitatható minőségű termékek is. Itt is igaz a mondás, miszerint olcsó húsnak híg a leve, de a magasabb árfekvés sem párosul minden esetben a minőséggel. A helyes vizsgálati szempontok itt is némi rálátást igényelnek!

Egy kedves Ügyfelem például rendelt interneten multifunkciós kapcsolót, viszonylag olcsón. Szkeptikus voltam, de ragaszkodott hozzá, így beépítettük. Rövid ideig működött is, majd mehettem vissza kicserélni. Nyilván a csere is időbe, pénzbe került, tehát az “olcsó” kapcsoló a végére egyáltalán nem lett olcsó!

Ha egy előre megvásárolt termékkel kapcsolatban felmerül a gyanú, hogy az nem fog hosszú távon funkcionálni, igyekszünk inkább lebeszélni a megrendelőt a beszerelésről és arra bíztatjuk, hogy szerezzen be egy másikat, mert a legtöbb esetben még ez is sokkal költséghatékonyabb megoldás, mint a rosszminőségűt beszerelni és viselni ennek későbbi következményeit.

Többször előfordult már az is, hogy az Ügyfél kinézett egy vitatható terméket és minket kért meg, hogy szerezzük be neki. Az ilyen esetekben mindig kategorikus nem a válaszunk. Ha mi szállítunk és építünk be valami nem megfelelőt és az meghibásodik (mert meg fog hibásodni), azon túl, hogy kellemetlen érzés, még plusz feladat és anyagi ráfordítás is, mert mehetünk vissza kicserélni garanciálisan.

Az ügyfélnek is kellemetlen lesz, hiszen újabb szerelési időpontot kell egyeztetnie és egy ideig biztosan nem tudja használni az adott funkciót. Esetenként az adott alkatrészt be is kell vizsgáltatni a cseréhez és ez akár heteket is igénybe vehet. Ha pedig ez többször is megtörténik, akkor jogosan érhet minket kritika azért, mert nem megfelelő anyagokkal dolgozunk. 

Mivel számunkra rendkívül fontosak az értékeink, nem szoktunk gyenge minőségű anyagokat beépíteni! Néhány kivételes esetben, ha a várható meghibásodás semmilyen veszélyforrással nem jár együtt, és az ügyfél a határozott figyelmeztetésünk ellenére is hajthatatlanul ragaszkodik hozzá, garancia vállalása nélkül elvégezzük a beépítést, de ilyen eset a lehető legritkábban fordul csak elő.

A fent leírtakból kitűnik, hogy a nem megfelelő kialakítások mozgatórugója lehet a szakmai rálátás hiánya vagy a spórolásra való törekvés is. Akárhogy is, nagy felelősége van egy villanyszerelőnek, tehát nem mindegy, milyen döntést hoz és hogyan dolgozik! Az ügyfelek megálmodják mit szeretnének, mi tervezünk és javaslunk megoldásokat az igények függvényében, de a felelőség mindig a villanyszerelőé.